HÄLSA - ANVÄNDNINGSOMRÅDEN - JUICE

HÄLSA - ANVÄNDNINGSOMRÅDEN - JUICE

Gör din egen Goji Juice

Vi på Goji for life rekommenderar dig följande när det gäller att dricka goji juice för att få del av alla fördelar av gojibäret.

1. Det överlägset bäste alternativet är om du har helt nyskördade bär som inte ens har torkat som du gör juice av direkt. Då får du ta del av allt som gojibäret kan göra för dig. Helt färskt så finns det fortfarande liv i bäret, denna livsaktivitet blir mindre för varje sekund från det att det har lämnat plantan. Men så länge bäret är intakt med sitt skyddande skal så bibehålls också livskraften i bäret optimalt, givetvis till olika grad beroende på yttre omständigheter såsom värme, kyla, torka, skugga, fuktighet, kemiska substanser m.m. Så länge skalet hålls intakt så skyddas också livskraften, det är denna livskraft som skall ge liv åt fröna i gojibäret som skall ge upphov till en ny stark och livskraftig gojiplanta.

Det färska bäret har högsta halten levande enzymer, högsta syreinnehållet, högsta antioxidantaktiviteten, högsta kvaliteten på de verksamma nyttiga ämnena i bäret som ännu inte börjat brytas ner eftersom bäret fortfarande ”lever”.

Vad jag vill förklara är att om du skall göra juice av gojibär eller vilket annat bär eller frukt som helst så skall du se till att det färskast möjligt vid juiceberedningen samt att tiden till då juicen dricks är minimal helst endast några sekunder efter att juicen är färdig.

I juiceform så finns inget skyddande skal, snabb avtagande enzymaktivitet, likaså avtagande antioxidantaktivitet och snabbt minskande syrehalt. Därför rekommenderar jag dig att bered och drick din gojijuice så färsk som möjligt.

2. Alternativ två är att bereda dig gojijuice av torkade gojibär som är så färska som du kan få tag på. Ju mer fuktighet som finns kvar i bäret desto bättre och nyttigare juice.

3. Sista alternativet som jag inte rekommenderar är att köpa gojijuice som kan vara flera veckor eller månader gammal, med tillsatta ämnen för att ge intrycket av att den är precis som helt nygjord samt i många fall utblandad med vatten eller andra billigare frukter.

Gojijuice av torkade bär

100g gojibär i ett stort dricksglas. Häll vatten över bären så att de blir väl täckta.

Ställ in glaset i kylen under natten.

Näst följande dag häll över de svällda gojibären och vattnet som finns kvar i en mixer och kör på högsta hastighet i 2 min. Resultatet   en  lättflytande puré. Om det inte är detta tillsätt vatten tills du får en puréaktig konsistens och kör mixern igen på 2 min.

Tag fram ett kaffefilter och placera det i en Melittahållare, häll över purén, efter 2 tim är filtreringen klar.

Tillsätt kallt vatten så mycket att du tycker smaken för dig är god.

Nu är juicen klar att dricka. Drick för bättre hälsa.

Gör gojigroddar av den överblivna filtreringsmassan.

Tag en blomkruka och fyll den till hälften med jord. Häll i filtreringsmassan och häll sedan jord till kanten av krukan. Vattna och ställ krukan på ett ställe där det är ljust och varmt. Håll jorden fuktig. Efter ca 2-3 veckor bör det komma små gojigroddar. Efter en ytterligare tid har groddarna växt till sig så pass att du kan skörda dem. Skölj dem i ett såll. Groddarna går att använda i sallader. Du kan också lägga dem direkt på smörgåsen och strö litet örtsalt över. Groddarna smakar gott och de är mycket nyttiga.

Gojismoothie

30-50g goji

1skivad banan

1dl blåbär(frysta lättsockrade går bra)

1dl hallon     ”            ”                ”

1 ½ dl tranbärsjuice

Häll allt i mixern och mix i 2min och häll upp

det i ett stort glas ställ in i kylen 1-2 timmar.

Precis innan servering lägg i två till tre isbitar

Gojismoothie utan banan

30-50g gojibär

1dl blåbär(frysta lättsockrade går bra)

1dl björnbär ”     ”                ”

1½ dl vaniljyoghurt

Samma procedur som gojismoothie

Gojidrink

30-50g gojibär

3dl tranbärsjuice

Samma procedur som gojismoothie

Gojismoothie 2

1 stort glas

1 msk gojibär

1 dl frysta blåbär

1 dl frysta björnbär

1 banan

2,5 dl mandelmjölk

1 msk mandel

Mixa samtliga ingredienser i en mixer. Häll upp på glas och servera.