Hälsa - Recept

Hälsa - Recept

Cashewnötter rostade med curry, citron och goji

Portioner: 8

Tid: 10 minuter

Det här receptet komponerades till ett roséparty. Receptet innehåller trendiga gojibär som plockar upp bärtonerna i rosévinet. Du hittar dem på hälsokostbutiker och asiatiska affärer men de kan bytas ut mot ljusa russin. Passa nötterna noga så att de inte bränns.

4 dl orostade cashewnötter

1 msk neutral rapsolja

1/2 msk farinsocker

1 stor klyfta vitlök

2 tsk god curry, gärna med lite klös

1 tsk finrivet citronskal

3/4 dl gojibär eller ljusa russin

Hetta upp oljan, nötterna och saltet i en stor teflonpanna på medelvärme. Rosta under flitig omrörning tills nötterna blivit ljusbruna.

Rör ner sockret och rör om noga. Pressa ner vitlöksklyftan, rör ner citronskalet och strö över curryn. Rosta i ytterligare någon minut tills det doftar härligt.

Rör ner russinen och rosta ytterligare någon minut under fortsatt omrörning. Tippa snabbt upp på ett fat.

Kycklinglever med fem kryddor, chili, goji-bär och kål

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4 små

Tid: 25 minuter + 1 timmes marinering

Kycklinglever är löjligt bra mat: nyttigt,  billigt och gott. Många som är skeptiska kan vinnas över till anhängarna av lite mer kryddiga recept som detta. Desutom är det extra viktigt för nybörjare att levern är perfekt stekt så att den är rosakrämig i mitten.

Den otroligt vackra och goda kålsalladen passar lika bra till stekt fisk, en asiatisk curry eller kycklinglår. Recept på Lisas kinesiska krydda dyker upp i morgon. Gojibär hittar du på hälsokostaffärer, Hötorgshallen eller asiatiska butiker. De smakar som en blandning av torkad tomat, aprikos och nypon.

Chilibönpasta kan ersättas med hälften sambal oelek, hälften miso och 1/2 klyfta pressad vitlök.

400 g kycklinglever

1 msk chinkiangvinäger eller balsamico

1 1/2 dl vatten

1 msk tunt strimlad lökblast eller salladslök

generöst med jordnötsolja eller neutral rapsolja till stekning

Marinad:

2-3 msk chilibönpasta (chilibeanpaste)

1 stor klyfta vitlök

1/2 dl ljus soja

2 tsk fem kryddor eller Lisas kinesiska krydda

Wokad kålsallad:

350 g späd vitkål

1 msk finhackad eller grovriven ingefära

2 msk jordnötsolja eller neutral rapsolja

100 g zucchini, gärna av den ljusare sorten

1 1/2 msk gojibär (bocktörne)

2 msk gula russin

1 nypa socker

några droppar rostad sesamolja

1 tsk äppelcidervinäger

Putsa levern och dela den i stora munsbitar.  Blanda alla ingredienser till marinaden. Vänd runt med kycklinglevern. marinera i minst en timme.

Gör kålfräset under tiden. Strimla kålen mycket tunt. Skär zucchinin i fina tårtbitar eller klyftor.

Hetta upp oljan och ingefäran i en stor teflonpanna på medelvärme  tills ingefäran fått en gnutta färg. Vänd ner kålen och fräs under omrörning tills den mjuknat något. Vänd ner zucchin, gojibär och russin. Fräs vidare uner omrörning tills zucchinin mjuknat. Smaka av med äppelciservinäger och en gnutta sesamolja. Smaken ska vara mycket mild.

Stek kycklinglevern under tiden om du har simultakapactet. Annars kan du låta kålen vänta, den är god ljummen. Hetta upp oljan i en stor teflonpanna på hög värme. Bryn  kycklinglevern ordentligt runt om.

Slå på överbliven marinad, chinkiangvinäger och låt fräsa samman någon minut. Slå på vattnet när det börjar se torrt ut.

Låt puttra under loch tills levern är rosa och krämig i mitten.

Arrangera kålsalladen å tallrikar. Toppa med kycklinglever, skeda gojset som är kvar i pannan över och lite salladlök.

Ugnstekt lax & bulgursallad med mandel, goji & tranbär

2 portioner

2 st laxfileér

1 tsk havssalt

1 tsk svartpeppar från kvarnen

3 dl kokt bulgur

2 dl riven morot

1 dl riven palsternacka

10 st gojibär

12 hackade mandlar

2 msk torkade tranbär

1 nypa färsk hackad dill

pressad citron + ska

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxfileérna på ett ugnsäkert fat och krydda med lite salt och peppar. Koka bulguren på svag värme i 10 minuter i vattnet. Sätt in fatet med lax i ugnen när bulguren kokat upp. När bulguren kokat klart, ta av kastrullen från plattan och rör ner riven morot och palsternacka. Salta och peppra. Rör sist ner grovhackad mandel, gojibär, tranbär, citron och dill. Servera lax och bulgursalladen tillsammans när laxen gått klart i ugnen efter ca 12-15 minuter.

Tomatsoppa med grillad paprika, ingefära, gojibär & nakenhavre

4 personer

1 vitlöksklyfta

1 scharlottenlök

1 medelstor morot

2 cm ingefära

2 tsk paprikapulver

1 tsk sambal oelek

2 burkar hela ekologiska tomater

½ dl russin

2 msk grönsaksfond

2-3 dl vatten

1 rostad paprika alt. 100g grillad paprika

1 dl hackad färsk persilja & basilika

20 st gojibär

½ fänkålshuvud

Havssalt

Topping:

2 dl kokt nakenhavre

2 dl adukibönor

Rödkål & ruccola

Skala och hacka lök, morot, ingefära & fänkål. Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök, morot, ingefära och paprikapulver på medelhög värme. Slå på fond, hela tomater, sambal oelek, rostad paprika & russin. Låt puttra 15-20 minuter. Mixa soppan slät med en mixerstav eller i blender. Späd med vatten. Tillsätt färska örter, gojibär och fänkål. Låt puttra ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt. Fördela soppan i fyra härliga skålar. Toppa med nakenhavre, riven rödkål, ruccola & adukibönor.

Josefines picknick-bulgur med apelsin, sötpotatis, krossade valnötter & gula russin

4 personer

4 dl kokt bulgur

2 dl valfria kokta bönor

1 sötpotatis

2 medelstora morötter

½ dl majs

1 finhackad paprika

1 dl krossade valnötter

½ dl gula russin

färsk basilika

2 msk gojibär

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka sötpotatis och morötter till mindre bitar. Lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt och rosta i ugnen, ca 20 minuter. Ta ut plåten och låt svalna. Rör i hop apelsindressingen och blanda sedan alla övriga ingredienser i en skål. Ringla över dressingen och låt stå i kylen någon timme får att dra åt sig alla smakerna. Toppa salladen med strimlad färsk basilika och härliga gojibär.

Apelsindressing

Saft & skal från 1 apelsin

Saft från ½ citron

½ msk honung

2 msk kallpressad olivolja

1 tsk malen koriander

½ tsk currykrydda

En nypa havssalt

Blanda alla igredienser i en skål & smaka av med lite salt.