Fetma och dess konsekvenser

Fetma och dess konsekvenser

Fetma är något du bör ha kunskap om så mycket som möjligt även om den påverkar dig just nu eller inte. I dessa tider är det en förutsättning att antingen du eller någon du känner kommer att möta och stöta på övervitk i en eller annan form. Genom att vara kunnig om orsakerna och effekter av fetma, kan du undvika den. Om du redan lider av fetma, starta en plan som hjälper dig att gå ner i vikt och komma tillbaka till din hälsosam målvikt.

 

När det kommer till övervikt  bör du vara bekymrad över hur mycket vikt som du belastar din kropp med utöver de platser som du bär på extra vikt. Dessa uppgifter hittades bara under de senaste åren. Forskare har kommit fram till att om man bär omkring på fett på vissa områden i kroppen kan det rent utsagt vara farligt. Ur hälsosynpunkt är det sämsta stället att bära fett på runt magen. Därför är en viktökning kring midjan en  varningssignal om att du är i riskzonen för hälsofrågor som diabetes och högt blodtryck. Den äppelformade kroppen i stället för en päronformad kropp. Detta bildas när överflödigt fett samlas på höfterna. Detta är inte lika allvarlig problem i form av hälsorisker. Det är magfettet som bör tas på allvar. Det finns olika hälsoproblem som har ett samband med fetma. Dessa är höga blodtryck, hypertoni, diabetes och hjärtsjukdomar. Människor som är överviktiga löper två gånger så stor risk att drabbas av högt blodtryck än personer som har sin idealvikt. Fetma har ett samband med högt kolesterol som är känd för att vara en stor riskfaktor för hjärtsjukdom. Den ger dig större chans än genomsnittet att drabbas av plötslig död av en hjärtattack eller stroke. Dessa är några av anledningarna till att fetma är skadligt och du bör gå ner i vikt. De hälsorisker som är förknippade med fetma börjar minska när du börjar banta. Du har fortfarande tid att ändra saker i ditt liv. Om du är osäker på om du är överviktig eller vad du kan göra åt det, fråga din läkare om råd.

 

Det finns många olika anledningar till varför människor blir överviktiga. Fetma utvecklas normalt i barndomen men bärs på till vuxenlivet. Andra människor blir överviktiga successivt år efter år, och då de får höra detta av sin läkare. Viktökning kan också vara orsak av droger för medicinska tillstånd eller psykiska problem, vilket är fallet för vissa människor.

 

Till exempel stor viktökning är en biverkning av läkemedel som används för att behandla depression. Medicinering för diabetes, högt blodtryck, steroider och anti-beslag medicinering är kända för att orsaka viktökning. Sluta inte ta detta läkemedel om du tror att detta är ett problem för dig, eftersom det kan vara farligt. Rådfråga din läkare om en ändring. Ju mer kunskap vi har om fetma, ju mer förstår vi hur farligt det är. Fetma kan drabba vem som helst i alla åldrar. Men det går att ändra på det. I princip kommer det att ta massor av arbete från din sida för att få det gjort. Om du behöver bli av med lite vikt kommer din läkare att tala om hur mycket du behöver gå ned i vikt samt hur.